Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Από τά ΝΕΑ

Σφαγή αντικαθεστωτικών στη Συρία την παραμονή του Ραμαζανιού

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Χάμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 01 Αυγούστου 2011

Με εκατόμβη θυμάτων υποδέχεται η Συρία το Ραμαζάνι μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς εναντίον των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις. Τον βαρύτερο φόρο αίματος πλήρωσε και πάλι η Χάμα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από μάρτυρες στην πόλη που το 1982 είχε θρηνήσει τουλάχιστον 15.000 νεκρούς, περιγράφεται σκηνικό τρόμου με πτώματα που κείτονται στους δρόμους και εκατοντάδες τραυματίες που μεταφέρονται με κάθε μέσο στο τοπικό νοσοκομείο.
Το κρεσέντο ωμότητας δεν είναι άσχετο με την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής των μουσουλμάνων σήμερα. Το καθεστώς φοβάται ότι οι καθημερινές διαδηλώσεις θα γίνουν ο κανόνας από τα πλήθη που θα γεμίζουν κάθε απόγευμα τα τεμένη τον ιερό μήνα Αύγουστο. Η χθεσινή σφαγή ήταν μια επιχείρηση εκφοβισμού και ένα μήνυμα προς τους διαδηλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άρματα μάχης είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από περίπου ένα μήνα στα περίχωρα της Χάμα. Χθες προωθήθηκαν στο κέντρο της πόλης και οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Γρήγορα η Χάμα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Ακούγονταν συνεχώς πυρά και ο ήχος από τις ερπύστριες, ενώ μαύρα σύννεφα καπνού υψώνονταν στον ουρανό. «Γίναμε Βηρυτός», δήλωνε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάτοικος της Χάμα με καταγωγή από τον Λίβανο.
Κατά τη συνήθη πρακτική του, το καθεστώς διέκοψε την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στη Χάμα, όπου πριν από 29 χρόνια ο πατέρας του σημερινού προέδρου είχε πνίξει στο αίμα εξέγερση των αδελφών μουσουλμάνων. Ο Μπασάρ Αλ Ασαντ βαδίζει σήμερα στον ίδιο δρόμο, επιστρατεύοντας σχεδόν κάθε στρατιωτικό μέσο. Στη Δαμασκό τουλάχιστον 42 άτομα τραυματίστηκαν από βόμβες με καρφιά που έριξε η Τέταρτη Μεραρχία του προεδρικού αδελφού Μάχερ Αλ Ασαντ εναντίον διαδηλωτών σε προάστιο της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον επτά νεκροί αναφέρθηκαν στην πόλη Νταΐρ αλ Ζουρ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εναντίον αμάχων στη Χάμα, ενώ αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι «οι συριακές Αρχές έχουν κηρύξει πόλεμο στον λαό της χώρας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ επισήμανε ότι η επίθεση ήταν «κάτι περισσότερο από σοκαριστική», δεδομένου ότι σημειώθηκε την παραμονή του Ραμαζανιού. Σοκαρισμένος δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος απείλησε με νέες κυρώσεις εις βάρος της Δαμασκού από το Βερολίνο και τους ευρωπαίους συμμάχους του. Οι νεκροί στη Συρία φτάνουν πλέον τους 1.800, ενώ πολλές χιλιάδες πολίτες έχουν συλληφθεί και κρατούνται στις φυλακές.
ΠΡΟΒΕΒΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου